tisdag 30 augusti 2011

Tillbaka!

Då så är jag tillbaka vid tangentbordet igen efter två veckors irrfärd! Andra arbetsdagen på e-pluton är till ända och jag acklimatiserat mig tillräckligt för att ta upp bloggandet igen. Början på en plan vad som kommer komma på bloggen har gjorts och nedan står det att läsa vad som kommer framöver:

* Två vänner till mig med olika bakgrund inom FM har skickat in varsitt gästinlägg som kommer publiceras här. Det ena är ett debattinlägg kring utbildningsgruppernas framtida placering inom FM, dvs huruvida det ska ligga under de regionala staberna eller under förbanden. Det andra är en första reflektion och återberättelse kring hur det är och hur det känns att påbörja specialistofficersprogrammet.

* Då responsen varit god i min mening fortsätter diskussionen kring Hemvärnet, bland annat om kravprofilen för hemvärnsmän.

* Givetvis kommer även inläggen om min egen anställning och min tid i Boden att komma löpande, och troligtvis andra reflektioner som rör svensk försvars- och säkerhetspolitik.

Dessutom: Som tidigare skrivit på bl.a Chefsingenjören kommer FM lansera en gemensam blogg-site för medarbetare inom FM. Även jag har blivit uppringd av InfoS och fått frågan om jag vill att "En annan del av Försvarsmakten" ska ligga där. Det verkar som jag som bloggare kommer ha fullt självbestämmande över bloggen så länge den följer svensk lagstiftning (vilket jag ändå måste göra så ingen förändring med andra ord). Personligen tycker jag detta är ett utmärkt initiativ av FM! Det har ofta och länge klagats på att det förs för lite diskussion kring FM, försvarspolitik och säkerhetspolitik. Med den nya bloggportalen samlas mycket av den debatt som förs och möjligheterna till en bredare diskussion ökar. Att vara en del av detta är för mig självklart, goda initiativ ska välkomnas!

Vad är risken då? Ja, mycket av den debatt som förs kring portalen är att skribenterna kommer föras in i en och samma fålla och kritiska röster tystas. Det kanske finns en risk även om jag bedömer den som låg. Men OM det skulle bli så, vad skulle hindra mig att lämna portalen och återskapa bloggen här igen? Ingenting. Det enda som skulle ändras är att inläggen definitivt skulle bli argare och det vill varken jag eller FM.

torsdag 11 augusti 2011

Första veckan i den nya Försvarsmakten

Som jag nämnde i förra inlägget är jag på en en-veckas-turné till Boden just nu. På programmet har det stått lite obligatoriska "brusutbildningar", materielutlämning mm så att allt är klart när jag börjar på riktigt v135.

Det känns väldigt skönt att vara tillbaka i grönkläder igen och Boden är precis som jag lämnade det för 4 år sedan. Många goda minnen som återvänder och jag kände mig oväntat lycklig över att vara tillbaka. Vid muck sas det som så ofta: "Jag kommer aldrig komma tillbaka".

Första dagen började materielutlämningen, eller snarare materielkaoset. Det var oerhört mycket utrustning med tanke på alla nymodigheter som tillkommit, som t.ex m90 lätt och skalplagget. Att sedan tillhöra ett spaningsförband gjorde det inte lättare när det skulle hämtas ut vinter-vinter-kängor (de kallas nog vanligtvis jägarkänga men jag tycker mitt namn bättre symboliserar kängornas funktion) etc. Som ytterligare tyngd på bördan tilldelades ytterligare utrustning från plutonen som tyckte utrustningskorten var otillräckliga. Allt detta skulle in i ett vanligt logementskåp och gärna i någon form av ordning. Det gick tillslut även om en av 1:e sergeanterna kom och fråga: "Är du nere i materiel-stress-konen?" Svaret blev ja. Men hellre för mycket utrustning som man kan välja av vad man ska använda än för lite utrustning!

En intressant skillnad mot värnplikten är att varje pluton får ett logement som omklädningsrum. Varje soldat får ett skåp där han kan förvara sin materiel och det finns ett bord alla kan samlas kring. Det ger en känsla av att ha en riktig arbetsplats, dvs ett ställe man går till varje morgon och planerar inför dagen. Mycket smidigt. Detta omklädningsrum ligger också i en annan kasern än de logement där soldaterna kan få bo, detta för att skapa en känsla av att man inte bor och arbetar på samma plats.

Och den känslan behövs. Befälslaget är mycket noga med att en soldat inte ska behöva jobba mer än vad han är arbetstidsplanerad för. Har du inte hunnit sy uniformen? Okej, då får det vänta till en annan dag för nu är arbetstiden slut. Det kan tyckas konstigt att arbetsgivaren inte vill att soldaterna ska jobba "frivilligt", men jag tror det är helt avgörande att Försvarsmakten, i detta tidiga stadium med en yrkesarmé, sätter gränser och får oss som erfarade värnplikten att förstå att inget krävs av oss efter arbetstid. Om dagen avslutas med ett fys-pass så ges tid för dusch etc så att alla kan bli klara innan det är dags att åka hem. Det känns tryggt att befälen tar hänsyn till våra rättigheter i den här aspekten.

En andra reflektion jag gjort är den skiftande utbildningsnivån som finns inom plutonen. För tillfället består plutonen av: soldater som varit anställda varierande tid, nyanställda soldater med värnpliktsbakgrund (jag m.fl) samt nyanställda soldater direkt från GMU. Det får som effekt att det i princip behövs 3 separata planeringar för dessa tre soldatgrupper, något som skötts bra av det lilla jag sett hitintills. Detta borde på intet sätt vara en enskild företeelse utan borde bli vanligare och vanligare på detta flesta förband. Försvaret där alla ryckte in samtidigt och befälen planerade på årsbasis är borta. Nu krävs i princip enskilda utbildningsplaner för varje soldat och det kommer bil spännande att se hur Försvarsmakten kommer klara av denna uppgift.

För det tredje: Det känns väldigt skönt att kunna lämna positiva besked från min första tid från soldat nivå inom den nya Försvarsmakten. Det finns mycket att kritisera inom försvarspolitiken och de strategiska besluten men på marken fungerar det än så länge bra.

lördag 6 augusti 2011

Fullt upp!

Bloggen kommer gå ner i antal inlägg nu en kort period framöver. Anledningen till detta är att jag helt enkelt inte har tid, eller rättare sagt måste prioritera annat. En vän till mig sa: "Det finns inget som heter ont om tid, alla människor har 24 timmar om dygnet. Att inte ha tid med något innebär att man prioriterar annat framför."

Egentligen var det tänkt att jag skulle börjat i Boden i början av augusti. Problemet ligger i att min tjänst på HKV sträcker sig fram till september. Lösningen blev en kompromiss där jag fortsätter på HKV men ska upp till Boden den veckan som kommer nu för lite diverse utbildningar som jag inte får missa. Sedan följer en vecka till på HKV och sen ett par dagar i Sollefteå för begravning och ett par dagars välbehövlig semester med flickvännen.

Mitt i allt detta måste jag flytta ur lägenheten med allt vad det innebär. Så jag måste tyvärr prioritera ner bloggen lite framöver men hoppas att de som läser och uppskattar bloggen håller ett vakande öga för när "En annan del av Försvarsmakten" tar fart igen.

Något som är uppmuntrande är att det verkar uppstå en diskussion om inläggen, särskilt de som behandlar hemvärnet. Det verkar finns ett diskussions-underskott kring hemvärnet, många åsikter och tankar som inte får komma upp till ytan. Glädjande att detta forum kan kanalisera alla dessa idéer. Vi får bara hoppas att det är någon på FÖ eller RiksHv som också läser.

tisdag 2 augusti 2011

Stockholm Pride

Idag invigs Stockholms Pride-festival på riktigt och Försvarsmakten medverkar givetvis. Jag var själv där nere några timmar under dagen å jobbets vägnar då en stor del av personalen på plats är frivilliga.

Det samlade omdömet från de som varit med tidigare år var att Försvarsmaktens deltagande i årets festival verkar genomtänkt och strukturerat. Förra året slutade tydligen i någon form av kaos då tältet blåste bort, i år hade man lärt sig läxan och tog dit en container istället... Jag var ytligt delaktig i planeringen inför Försvarsmaktens deltagande i Pride och blev positivt överraskad. De som har jobbat med planeringen har verkligen varit engagerade och förstått värdet av att Försvarsmakten deltar.

För det är viktigt. Hela värdegrundsarbetet är avgörande för Försvarsmaktens förmåga att kunna attrahera och rekrytera personal i framtiden. Om inte alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion eller hudfärg så kommer inte förbanden fyllas. Pride-festivalen är ett utmärkt medium för att förmedla Försvarsmaktens värdegrund till allmänheten.

Tyvärr gick inte Försvarsmakten in som sponsor i Pride (vilket resulterade i att FM inte finns med i festivalprogrammet). Men som de flesta vet har Informationsstaben haft lite problem med upphandlingar etc på sistone...

Så ni som bor i stockholmsområdet, ta er tiden och gå ner till Kungsträdgården och hälsa på dem i containern. Visa ert stöd och visa att ni bryr er!