torsdag 1 september 2011

Gästinlägg: Första veckan om specialistofficer

Man möts redan på Arlanda av blickar i väntrummet till gaten som skall ta mig ner till Ronneby inför kursstarten av Specialistofficer. ”Är det där en framtida kollega?” Man ser ungefär jämngamla personer som tittar lite fundersamt på en och tänker ” Ska jag spendera ett och ett halvt år med han/hon?”. Vet givetvis inte vad de tänker, men vill tro att de tänker samma sak som jag. Man vet definitivt någon timme senare när alla nya kadetter sitter på trappan till Amiralitetskyrkan och väntar på att skolchefen för SSS skall komma och möta oss för vår första avlämning som kadetter. Medan vi satt där och väntade började ett dovt ljud slungas mellan byggnaderna på kaserngården och två helikopter 15 flög över oss i tät formation. Det var då det slog mig, ”Jag är i Karlskrona för att bli officer”.

Fick ett samtal i slutet på året 2010 från en Fartygchef i Karlskrona som undrade om jag inte ville komma ner och arbeta för han som sjöman? Jag hade skickat in en ansökan gällande detta tidigare på året efter det berömda regeringsbeslutet. Beskedet kom dock väldigt oväntat men min glädje blev på intet sätt lidande. Två veckor efter att jag skickade mitt CV till denna framtida chef hade jag fortfarande inte hört något. Efter lite letande i telefonlistan ringdes kaptenen upp och fick till svar att jag var överkvalificerad för tjänsten han erbjudit mig och hade istället rekommenderat mig till SOU11 som vi hade diskuterat i telefonsamtalet.

Allt hade hänt så fort efter att beskedet ramlade in via e-mail i juli 2011. Säga upp sig från jobbet, hyra ut och tömma lägenheten i Uppsala, fixa pass och sjukförsäkringskort, toppa konditionen, skriva förberedande inlämningsuppgifter, se till så hemvärnet vet om att jag inte kommer på övningarna och mitt i alltihop lyckas ha någon som helst tillstymmelse till socialt liv. En månad hade jag på mig att avsluta mitt liv i Uppsala och flytta ner till Karlskrona.

Nu stod vi inför en örlogskapten och blev välkomnade till utbildningen SOU11/12. Jag var fortfarande snurrig efter insikten om att dagen faktiskt kommit. I filmsalen på Trolle satt vi 40 stycken förväntansfulla framtida 1:e sergeanter och undrade vad fasen vi gett oss in på. Organisationsstrukturerna avlöste varandra i PowerPoint presentationen och informationskorvstoppningen var total. Många av dessa 40 purfärska kadetter var sedan tidigare anställda sjömän och soldater från lite alla möjliga ställen; u-båtsflottiljen, P4, 4:e Sjöstrid, armén och en handfull tidigare civila som mig själv. Civil med situationstecken skulle jag vilja påstå då min tid i Upplands Insatskompani & Underrättelsekompani föranledde mitt intåg i Försvarsmakten igen.

Det första som slog mig var den i överlag väldigt organiserade kursstart som jag fann mig själv i. Det var inte samma Försvarsmakt som jag lämnade 5 år tidigare. Kanske en orättvis bedömning då jag tjänstgjorde mitt under en massiv omorganisation 2005. Men intrycket blev dock överraskande positivt. Bara att man tar en hel vecka för att iordningställa kadetterna inför kursstart är ett stort steg framåt. Inte som det blev under min värnplikt då jag fick gå civilklädd i tre dagar och genomföra exercis då man glömt boka tid på förrådet. Vi fick lägenhet, utrustning, datorer, busskort, genomgångar av nästan samtliga kursupplägg, möta representanter från våra framtida förband, läkarbesök, medarbetarsamtal, hemresor ordnade för 3 veckor framöver och gå förarbevisutbildning allt inom 4 dagar. Helt utan kvällstjänst och bli behandlad som kollega, vilket i mina ögon är smått fantastiskt.

Jag ser med stor entusiasm fram emot att få genomgå denna utbildning helt i Försvarsmakten regi och betvivlar inte för en sekund att jag har en fantastisk arbetsplats att gå till i början på 2013 när kadettvinklarna är borta, och stå framför en korvett som signalspaningsbefäl.


- Kadett 112 Ludwig Naess

1 kommentar:

  1. Oj! Får man bo i lägenhet när man utbildar sig till SpecOff? Det stod ju att man fick logi betald, men det trodde jag innebar logement med en våningssäng och ett skåp med 10 andra. Och dator? Seriöst?

    SvaraRadera