tisdag 30 augusti 2011

Tillbaka!

Då så är jag tillbaka vid tangentbordet igen efter två veckors irrfärd! Andra arbetsdagen på e-pluton är till ända och jag acklimatiserat mig tillräckligt för att ta upp bloggandet igen. Början på en plan vad som kommer komma på bloggen har gjorts och nedan står det att läsa vad som kommer framöver:

* Två vänner till mig med olika bakgrund inom FM har skickat in varsitt gästinlägg som kommer publiceras här. Det ena är ett debattinlägg kring utbildningsgruppernas framtida placering inom FM, dvs huruvida det ska ligga under de regionala staberna eller under förbanden. Det andra är en första reflektion och återberättelse kring hur det är och hur det känns att påbörja specialistofficersprogrammet.

* Då responsen varit god i min mening fortsätter diskussionen kring Hemvärnet, bland annat om kravprofilen för hemvärnsmän.

* Givetvis kommer även inläggen om min egen anställning och min tid i Boden att komma löpande, och troligtvis andra reflektioner som rör svensk försvars- och säkerhetspolitik.

Dessutom: Som tidigare skrivit på bl.a Chefsingenjören kommer FM lansera en gemensam blogg-site för medarbetare inom FM. Även jag har blivit uppringd av InfoS och fått frågan om jag vill att "En annan del av Försvarsmakten" ska ligga där. Det verkar som jag som bloggare kommer ha fullt självbestämmande över bloggen så länge den följer svensk lagstiftning (vilket jag ändå måste göra så ingen förändring med andra ord). Personligen tycker jag detta är ett utmärkt initiativ av FM! Det har ofta och länge klagats på att det förs för lite diskussion kring FM, försvarspolitik och säkerhetspolitik. Med den nya bloggportalen samlas mycket av den debatt som förs och möjligheterna till en bredare diskussion ökar. Att vara en del av detta är för mig självklart, goda initiativ ska välkomnas!

Vad är risken då? Ja, mycket av den debatt som förs kring portalen är att skribenterna kommer föras in i en och samma fålla och kritiska röster tystas. Det kanske finns en risk även om jag bedömer den som låg. Men OM det skulle bli så, vad skulle hindra mig att lämna portalen och återskapa bloggen här igen? Ingenting. Det enda som skulle ändras är att inläggen definitivt skulle bli argare och det vill varken jag eller FM.

3 kommentarer:

  1. Med en liten konspiratorisk touch, så kan en skillnad med en FM-driven bloggportal vara den tekniska möjligheten för t.ex. MUST att spåra inlägg och kommentarer till individer?

    I övrigt så välkomnar jag fenomenet. Det kan t.o.m. vara så att ännu bättre vore att föra den öppna debatten inom FM i dess intranät, men det förutsätter att anonymitet inte ses som ett problem samt att det finns ett förtroende hos debattörer att en önskad anonymitet verkligen innebär anonymitet. Annars finns risken att många inte vågar föra fram synpunkter som är värdefulla även om de är anonyma.

    Tyvärr så tror jag att anonymitet ses som ett problem och att rikets och Försvarsmaktens intressen och säkerhet egentligen alltid väger högre än personlig integritet för säkerhetsansvariga. Det är alltför lätt att förklara och motivera varför anonymitet är ett problem. Egentligen tror jag att säkerheten tillräckligt bra kan hanteras med moderering, men det finns alltid någon som är ivrig att kunna beivra misstag inom dennes högst prioriterade ansvarsområde. Därmed finns kanske få förutsättningar att få till en lika öppen debatt i ett forum inom FM intranät, där FM har fullständig kontroll över tekniken. Likaså kan detta vara ett problem i en FM bloggportal?

    Alternativt så kan man helt enkelt ha en policy där anonymitet inte önskas. Risken är då att många värdefulla röster tystas på grund av rädsla, eller bristande motivation, att sticka ut hakan utan att ha riktig koll på reaktionerna/konsekvenserna. Ibland är det de provokativa rösterna som skapar en värdefull debatt, oavsett ursprungsinläggets relevans.

    Det måste vara OK att inte riktigt våga stå för sin åsikt, så att den kan prövas och bemötas av andra. Då lär vi oss alla och blir både tryggare och mer förankrade i våra åsikter och värderingar. Vi kan lära av varandra.

    Här är anonymiteten på internet en styrka som antagligen ligger bakom slagkraften i mediet.

    SvaraRadera
  2. Kloka tankar ovan och välkommen tillbaka Emil!

    SvaraRadera
  3. Lew, i middagstagen1 september 2011 kl. 19:06

    Senast jag var där uppe såg jag att PGs hade bytt namn till Pizzeria Milano och att "flottbomben" inte längre fanns på menyn. En liten del av mig dog den dagen.

    Men lycka till! Kom ihåg att BBK numera spelar på Boden Arenas skämmiga konstgräs och att man aldrig ska säga nej till räksallad på sitt skrovmål.

    SvaraRadera