torsdag 21 juli 2011

Från pojkspoling till soldat

Nedan följer ett mer personligt inlägg om min egen militära bana och som beskriver varför jag gjort det yrkesvalet jag har gjort. Det finns säkert många vänner och bekanta (och familj/släkt också för den delen) som undrar vad sjutton som lockar med 16.500 kr/månaden och ett av Sveriges farligaste jobb.

Den elfte september dök tvillingtornen i NYC och inte långt därefter följde invasionen av Afghanistan. Då gick jag i högstadiet och tog genast ställning för kriget. Inte för att jag såg invasionen som ett proportionerligt svar på 9/11 utan för bryta ner den regim som talibanerna i Afghanistan stod för. Jag visste inte mycket då och över åren har min argumentation för kriget ändrats men min åsikt är fast: Den svenska insatsen i Afghanistan är rättfärdig. Och jag vill dit.

Det som lockade, och lockar fortfarande, är känslan av att göra något av värde. Något konkret för att hjälpa de människor som genomlevt otaliga krig, religiöst förtryck och extrem fattigdom. Det finns många sätt att göra detta men att göra det med vapen i hand är på något sätt den personliga största uppoffringen man kan göra med tanke på riskerna. Utan soldater kan ingen civil hjälp nå fram så länge de finns människor med mindre goda avsikter som är redo att använda våld. Så jag är en idealist, och ganska nöjd med det. Självklart lockar även spänningen, går det att finna en större personlig utmaning?

Så då, någon gång under 2002, bestämde jag mig att jag ville göra värnplikten. När det närmade sig mönstring tränade jag väldigt hårt för att få en sådan bra befattning som möjligt. Ni kan nog gissa min besvikelse när jag hamnade på artilleriet som pjäsgruppchef. Visst var det kul att bli gruppchef men som artillerist misstänkte jag att ingen internationell insats skulle behöva artilleri, och som ni säkert vet har det inte hänt heller.

Däremot blev värnpliktstiden mycket mer lärorikt än vad jag förväntat mig. Att vara pjäsgruppchef innebär att man basar över 8 soldater, en haubits, en dumper och terrängbil. Allt ska flyta så smidigt och snabbt som möjligt (och Haub77b är inget lekenkelt system ska tilläggas) uppe i kallaste Boden. Det var en utmaning och efter 11 månader var jag mycket nöjd med min tid.

Efter muck 2007 skulle NBG sättas upp inför året därpå. Jag fick en del förfrågningar om att delta men kände att jag gjort mitt, annat lockade, ut och resa, skola osv. Istället gick jag med i hemvärnet, Uppsala insatskompani, då jag inte ville förlora kontakten helt med Försvarsmakten. Inget kunde varit bättre! Det där jag lärde mig under den tiden tror jag att jag kommer ha mycket nytta av, särskilt med tanke på min bakgrund från A9. Jag fick lära mig strida, mina kolleger på förbandet är väldigt duktiga och lärde mig mycket (och blev förälskad i Carl Gustaf, granatgeväret, inte kungen). Under tiden sökte jag en del missioner utan framgång.

Men så i våras slank det ner ett brev genom brevinkastat. Det var från A9, de sökte TACP-soldater bland fd värnpliktiga vid regementet. Längst ner på arket stod ett namn jag kände igen, min gamla plutonchef. Efter att ringt och hört mig för om tjänsten och utlandstjänstgöring så bestämde jag mig för att söka. ~15 personer blev uttagna till antagningsprövning och som var på Livgardet mitt under en hemvärns KFÖ, men det var bara att pallra sig dit. Efter första uttagningen blev jag inte antagen. Det kändes väldigt trist, man försöker inte hoppas men gör det likväl. Det var bara att ställa om och fokusera på annat. Jag hittade nya mål och jag såg fram emot att plugga på FHS ett tag, men så ringde telefonen. De hade uppstått två vakanser och jag var välkommen att ta en av dem. Tusen tankar snurrade i huvudet men egentligen var valet enkelt, det var detta jag sett fram emot i 9 år.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att jag fått min tjänst på samma sätt som många andra i Försvarsmakten, personlig kännedom. Nepotismen inom Försvarsmakten är enorm. På ett sätt är det förståeligt med tanke på verksamhetens natur, men alla försök till att ge sken av formella ansökningsförfaranden där olika meriter ställs mot varandra känns ihåligt. Missförstå mig inte, jag är väldigt glad över att jag fått denna befattning. Att få gå till jobbet, i jobbet och från jobbet i grönkläder ser jag verkligen fram emot!

10 kommentarer:

  1. Hur viktigt tycker du det är med Nationalism och Rojalism inom Försvarsmakten?

    // Förste Sergeanten

    SvaraRadera
  2. Lycka till med FS. Hoppas du kommer hem helskinnad: till kropp och själ.Hoppas det blir bra minnen för livet.

    SvaraRadera
  3. Fan va roligt att du kom med! Ser fram emot att läsa om din tid i Boden :-D
    /Martini

    SvaraRadera
  4. Välkommen till Artilleriregementet! Intressant läsning och jag hoppas du kommer trivas.

    /Anders Callert, Regementschef

    SvaraRadera
  5. Jag har fått uppfattningen att det har varit ganska enkelt att få anställning i nya yrkesförsvaret, men du verkar trots bra meriter ha haft svårigheter till en början.

    Antar att detta kanske bara gäller vissa befattningar? Jag menar, 16500 kr/mån är ju rena rånet med tanke på riskerna man utsätter sig för, både i freds- och krigstid och därför borde kanske folk tänka sig för både en och två gånger.

    /Palle

    SvaraRadera
  6. Det är inte lönen man jobbar för, det är jobbet i sig. Ser man inte längre än siffrorna i bankkontot så tror jag inte man bör söka in. Jag kom in på specialistofficer och det sista jag reflekterade över var min eventuella lön efter 18 månaders utbildning. En utmaning och personlig utveckling är värd mer än ekonomisk ersättning i min värld. Med det säger jag inte att jag vill arbeta gratis, endast att det är sekundärt om ens det.

    Bra blogg för övrigt Emil!

    SvaraRadera
  7. Hade det varit nepotism hade du väl kommit in i första omgången? :D

    Blir intressant att följa din blogg. Se det från din synvinkel. Ses i Boden!

    / PC

    SvaraRadera
  8. @PC

    Visserligen, det finns ljuspunkter inom FM!

    SvaraRadera
  9. Personlig kännedom och referenser är de bästa rekryteringsgrunderna, för säk-klassade tjänster ett krav. Det är inte fråga om nepotism utan effektiv rekrytering.
    Lycka till och försök se positivt på tillvaron. Du tycks redan vara på väg mot bitterheten och negativismen som kännetecknar oss som varit i systemet ett tag.

    SvaraRadera
  10. Ludwig: Skriv ut din kommentar och sätt upp på väggen och fundera över den om några år när du skaffat familj och barn.

    SvaraRadera