söndag 31 juli 2011

Vad göra med hemvärnet? del 2

Hemvärnet består i dagsläget av hemvärnsmän (hemvärnssoldater skulle i min mening vara ett bättre, könsneutralt, uttryck men nuvarande lagstiftning benämner det hemvärnsmän. Antar att man inte tänkte sig kvinnor i hemvärnet back in the days...), frivilliga, extra hemvärnsmän och extra frivilliga. Skillnaden på en "extra" och en "vanlig" hemvärnsman är deras krigsplacering. Hemvärnsmän är krigsplacerade i hemvärnet medan extra hemvärnsmän har en krigsplacering utanför hemvärnet men är ändå en del av hemvärnets organisation.

Detta är ett stort och osynligt problem. Jag har ingen statistik för hela landet men jag vet att på sina håll är antalet extra hemvärnsmän så högt som 1/3 av bataljonen. De av er som läser detta och är involverade i hemvärnet och har koll på andelen extra hemvärnsmän i din bataljon, skriv gärna en kommentar! Vad innebär det då att en sådan stor del av organisationen består av extra hemvärnsmän? Skulle vi hamna i en situation där krigsplacerad personal skulle inkallas så innebär det 1/3 av alla soldater inte kommer till sitt respektive hemvärnsförband. Ett osannolikt scenario ja, men det är ändå det Försvarsmakten måste planera för. Resultatet av detta är för det första att hemvärnet inte kommer kunna lösa alla sina uppgifter med ett sådant stort manfall. För det andra så kommer mycket av alla utbildning och träning vara till lite nytta så grupperna splittras och soldater med nyckelutbildning försvinner. Vad händer om grg-skytten, sjukvårdaren eller hundföraren i en grupp försvinner? Hur fungerar gruppen då den inte längre är samövad eller måste slås ihop med en annan grupp?

Dessutom skapar de extra hemvärnsmännen en falsk säkerhet. Det är svårt nog som det är att fylla hemvärnsförbanden och när man väl lyckas känner sig nog respektive bataljonschef väldigt nöjd. Att sedan en tredje del skulle försvinna vid skymningstid är det nog inte alla som vill reflektera över.

Intressant nog så finns inte extra hemvärnsmän angivna i den nuvarande hemvärnsförordningen, utan finns enbart omnämnda i den äldre lagtexten som ersattes av nuvarande förordning. Betyder det att lagstiftaren inte avsåg ha kvar extra hemvärnsmän? Ser man till vad som står i Hemvärnsförordning (1997:146) så är inte det en orimlig tolkning.

"4 § Hemvärnets personal består av hemvärnsmän och personal med avtal för tjänstgöring i hemvärnet enligt förordningen (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet samt av anställda vid Försvarsmakten som är krigsplacerade i hemvärnet."

"5 § ...Av avtalet skall framgå tjänstgöringens art, tjänstgöringsskyldighetens omfattning och tjänstgöringstidens längd. Av avtalet skall det vidare framgå att hemvärnsmannen är skyldig att tjänstgöra under hemvärnsberedskap och inte får säga upp avtalet under sådan beredskap."


Som ni ser nämns aldrig extra hemvärnsmän i själva texten i 4 § som reglerar vilka personalkategorier som skall finnas i hemvärnet. I 5 § sägs det även att hemvärnsmän är skyldiga att tjänstgöra under hemvärnsberedskap. Det är inte otroligt att anta att hemvärnsberedskap skulle ske samtidigt som krigsorganisationen sätts på fötter. Hur gör en extra hemvärnsman då? Han har ingen rätt att bryta hemvärnsavtalet under hemvärnsberedskap vilket framgår i 5 §. Hur han än gör blir det fel!

En lösning är att Försvarsmakten säger upp hemvärnsavtalet för alla extra hemvärnsmän som blir kallade till sin krigsplacering. Men då kvarstår problemet med att hemvärnsförbanden tunnas ut på soldater.

Som jag skrivit tidigare är ett nytt hemvärnsavtal på väg att tas fram under året och där jag hoppas att denna fråga behandlas. Extra hemvärnsmän är en anomali som inte passar in i dagens Försvarsmakt.

17 kommentarer:

  1. I min pluton kan man vara ett år innan man krigsplaceras. Har funkar bra hittils.

    Det jag hört är man i framtiden (2018-2020 när hela insatsorganisation ska vara bemannad) inte ska kunna ha dubbla avtal.

    Detta har faktiskt redan aktualiserats då jag har soldater som är vilande pga anställning på förband. Deras befäl (plutch motsv) har påpekat detta, men inget de gått vidare hittils...

    SvaraRadera
  2. Om "extra hemvärnsman" används på rätt sätt så är det ofta en tillgång.
    Man kan få väldigt kompetent personal som "bjussar" på deras erfarenhet osv.

    Eller lägga en aktivt "vilande" under tiden dom provar på andra delar av försvarsmakten. Och ifall soldaten ändrar sig så blir det inte lika mycket strul som att dom ska "rycka" ur och sedan "rycka in" med all pappershantering osv..

    Men så vitt jag vet så har det aldrig någonsin tillåtits att räkna extra personal som någon form av ordinarie styrka.

    Är dom inte krigsplacerade så finns dom inte i krigsorg.

    SvaraRadera
  3. Hemvärnssoldat...hmmm akta dig för Genusfälllan nu.

    Traditionen betyder inte att man inte är jämställd. Man ska inte jaga spöken som inte finns.

    /Trupparen

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att extra hemvärnsmän(soldater) kan få vara kvar, men inte räknas in om förbandet är uppfyllt.

    Så har man en grupp på 8 varav 2 är extra. Så har man en vakans på 2 (dvs en 6manna grupp). Fyller man upp detta så får man en 10manna grupp varav 2 är extra. Men det är ett angenämt problem.


    Dock bör man se till att man inte tex sätter upp en GRG team(laddare/skytt) där en är extra.
    Då är ju alla sammövning bortkastad.

    Extra hvmän bör vara Lasse i ledet och inte sitta på någon nykel position.

    SvaraRadera
  5. @Engström

    Jag kan också se syftet med att krigsplacerad personal får delta vid hemvärnets utbildningar/övningar för att vidmakthålla sina färdigheter. Dessvärre så vet jag att på mitt kompani att det finns många extra hemvärnsmän på nyckelpositioner, t.ex grpc och plutc.

    Dessutom om 1/3 av bataljonen som jag har som exempel i inlägget är extra hemvärnsmän (inte mitt hvförband) så kan man omöjligt undvika att dessa sitter på funktionsviktiga positioner.

    SvaraRadera
  6. I vårt förband städas Extra avtalen bort, de som valt att anställas heltid eller deltid inom försvaret får inte bemanna en befattning i Hemvärnet. Dock så används en del som intruktörer.


    Under våren har tre vänner råkat ut för detta, två soldater och en specialist officer.

    Anser själv det är bra, förbanden innehåller riktig personal. Och om Hemvärnet skulle aktiveras så är det mycket troligt att även resten av försvaret gör samma sak.

    Trots allt vi har ett mini försvar då har vi inte råd med massa dubbelbemaning.

    I det nya avtalet så benämns alla som Hemvärnssoldat, dock så lever Hemvärnsman kvar i förordningar, mm, tar väl en stund att ändra.

    Hemvärnssoldat är dock den riktiga benämningen.
    Se Hemvärnet.se

    Mhv
    Charlie Spartan

    SvaraRadera
  7. Med PRIO löser sig dilemmat självt - det går inte att ha två anställningar i FM. Och det kommer att drabba även de HV som är civilanställa.

    I min bataljon har diskussionen börjat föras. Jag har alltid varit extra, men jag trodde aldrig att jag skulle sättas på en ordinarie plats.

    SvaraRadera
  8. Bra blogg!
    På mina tidigare kontrakt stod det extra HV-sold, eftersom min krigplacering upphörde i höstas (GU vid mekbat 06/07) står det idag och för mig HV-sold på kontraktet. Gällande det "dolda" problemet med att eventuella extra HV-sold skulle försvinna vid mobilisering måste vi komma ihåg att våra HV-förband har så lågt PerQ att de månader av övning som krävs för att göra oss "redo för insats" på riktigt också ger tillfälle att bygga ihop nya enheter. Nu kan man tycka att detta skapar en onödig friktion men det är klipska personer med mycket glitter på bröst och kragar som beslutat om både PersQ-nivåer och nog tusan måste de ha vägt in det (OBS! Ironi! Systemet är så värdelöst att det borde vara föremål för många inlägg).


    Så, från min lokala horisont: Min HVIP har en stf grpch som sitter på "dubbla kontrakt" då han är anställd på heltid vid 7'e lätta, resten av oss saknar krigsplacering i ordinära FM.
    Förbandsuppfyllnaden på pluton är bedömt 90% och kontraktuppfyllnaden bedömt 85% (var 98% före KFÖ-systemet med ett klart överskridande av timmarna). Om vi ska tro de blå dunster Batledningen försöker blåsa upp i götten på oss är vi "redo för insats", i den här HV-soldatens värld krävs det bedömt 2 månaders intensiv övning för att kunna lösa våra "skall"-uppgifter fullgott, den tiden går inte att kapa även om vi fick alla soldater som står på våra listor.


    Men är detta verkligen ett stort problem? Torde inte vår undermåliga övningstid och befallen PersQ vara större begränsningar?

    SvaraRadera
  9. @Lew

    Största problemet jag ser inom alla förband är fysisk kondition. Är inte konditionen tillräckligt bra så kommer man inte kunna tillämpa sina kunskaper i en riktig strid. Och en hyfsad kondition tar mer än par månader att träna upp.
    Övningstid: Vad är realistiskt, enligt mitt synsätt behöver vi inte vara superduper specialforces för att kunna göra ett bra jobb. Anser vad våra insatkompanier övar är fullt ok, 2 helger plus SÖF och KFÖ plus tre till fyra dagsövningar, totalt runt 15 dagar per år är ganska lagom utan att riskera att bränna ut personalen.

    Mvh
    Charlie Spartan

    SvaraRadera
  10. Om kategorin "extra hemvärnsman försvinner så uppstår ett annat personalförsörjningsproblem. I utredningar nämns att en del av de som ska rekryteras in till HV kan komma från tidigare anställda. Den som idag upphäver sitt kontrakt med Hv och vill återinträda måste göra om Introutbildningen.

    Är det troligt att dessa välutbildade soldater vill genomgå en Intro (kanske för andra gången)? En möjlig väg kan vara att göra en invalidering i stället. De är ju så välutbildade att de kommer att höja nivån på HV-förbandet.

    Hur många som kommer att återkomma till HV efter anställning återstår att se. Många kommer att ha en låg inkomst, kanske dålig/ingen civil utb och vill påbörja ett "normalt" familjeliv. Så då kanske inte HV är prio nr ett!

    Hvinsats kompch

    SvaraRadera
  11. När det gäller "krigsplaceringar" råder just nu "hela havet stormar" men är på bättringsvägen och bör ha landat 2014-2016. Det finns idag insatsplutoner som innehåller över nittio procent extra Hv-soldater!

    Värre är det med utbildning för HV i framtiden.
    De som direktrekryteras via "Hv-GMU" kommer att ha en mycket spartansk (ursäkta) utbildning. När, hur och av vem denna skall kompletteras verkar ingen kunna redogöra för idag. Vissa utbildningar är långa (fordon, signalist, sjv m.m.) och ryms inte inom 4-8 dygn per år. Dessutom kräver en del utbildningar hjälp med resurser i form av övningsterräng, instruktörer, logistik m.m.
    Hur detta skall gå till verkar det inte finnas någon plan på för närvarande. Därmed finns de inte heller någon redovisning för vad detta kalas kommer att kosta.
    På något sätt måste man också styra upp så att t.ex. skytt och laddare tillhör samma personalgrupp och kan övas tillsammans!
    Dessutom måste någon sätta sig ner och göra en materielplan och utbildningsplan som löper i samma tidsram. Nu kan man ibland vara färdig med utbildningen samtidigt som materielen utgår eller ha materiel i förrådet som ingen sköta.
    Tyvärr tenderar rikshemvärnsstaben och HKV tillämpa tideräkning i Fortår när det gäller utredningar angående HV.
    Skall bli spännade att se hur mycket av allt som skall göras hinns klart 2014.

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  12. @Dalkullan Nu får vi hålla tungan i rätt mun. En hvman är för det första inte anställd. Vad gäller PRIO så kan man inte ha flera befattningar. Men, en befattning kan likväl innebära mån - tors utb soldater, fre leda krigsförband. Vad som är gränssättande är krigsplacering. Är FM-anställd inte krigsplacerad (i annat förband än hv) så SKA denne krigsplaceras i hv. Då spelar det ingen roll om man är förrådsman, anställd soldat eller utbildninsgbefäl på utbgrp.

    Vad gäller extra hvmän så är det ju inte helt bra som koncept. Det vore som MFF skulle skriva ett "extra kontrakt" med Zlatan, lagom till säsongspremiären så har man tränat och fått ihop laget, när Ibra säger "Arrivederci grabbar! Nu sticker jag till Milano och lirar match med mitt riktiga lag." Varvid MFF ställer upp med tio man på plan. För vem och vad är då egentligen den här idén med "extra" bra?

    Anledningen till att extra hvmän har funnits var att det eg före mitten av 1990-talet inte fanns någon eg möjlighet att få in hvmän som inte var yngre än 16, inte äldre än 47 eller inte saknade vitala kroppsdelar eller förstånd. Det problemet försvann 1996-97 när neddragningen av krigsorganisationen gjorde att fulla ålderskategorier inte grundutbildades och krigsplacerades och således då istället blev tillgängliga för hv. Det förstärktes även att "magasinet" de senaste decenniet hela tiden fyllts på de vpl som föregående år utbildats för en krigsorganisation som hela tiden minskats. Kort sagt, behovet av extra finns inte idag på det sätt som det en gång var tänkt.

    Gamled Lode

    SvaraRadera
  13. Vad jag önskar dessa tankar, som är utan SoldF's utflumning, i Hemvärnstidningen.

    /Johan J

    SvaraRadera
  14. @Charlie Spartan:
    15 dagar per år är skitbra.

    Vi har inte 15 dagar per år, vi har 8 dagar per år. Extra helgövningar och KU är jättefina saker på pappret men det kräver att det frigörs pengar för dem också. Mest av allt gör 15 dagar om året mindre nytta om förbandet inte är samlat, idag finns det inget sätt för FM att tvinga och inget sätt för soldaten att garantera att han kommer ställa upp på mer än 8 dagar om året.

    SvaraRadera
  15. @Lew

    Ja 8/4 dagar är obligatoriskt, medan den övriga tiden sker frivilligt och enda garantin för att få folk att komma är att grupp och plutonschefer är duktiga på att motivera och uppmuntra sitt folk. Verkar ofta som instruktör för insatskompanierna och konstaterar att dessa kompanier har en mycket bra förmåga att motivera folk att komma.
    Befattningsutbildning så som fordonsförare, ksp skyttar, signalister sker alltid hos oss som kurstid utanför KFÖ/SÖF tiden.

    SvaraRadera
  16. @Anonym:
    Visst finns det tillfällen och visst är uppslutningen oftast god (även i mitt IK) men faktum är att det inte finns någon anledning att inte göra de kontraktsmässiga eller för den delen förlänga våra fyradagarsövningar (där slappt räknat 20% av tiden går till uppstart/avveckling). FM har med avtalet skickat signalen "Ni ska göra 8 dagar om året, allt annat är grädde på moset och i vår mening oviktigt. Ni kommer inte få morot för fler övningar och ej heller piska.". I min värld räcker det här (8 dagar) inte för att bibehålla soldatkompetensen över tiden och att bygga upp kompetensen för GMU-HVsoldater ska vi inte tala om. Förra året lyckades jag pga olika faktorer klocka in 20 dagar i gröna kläder, likväl känns det som om jag behöver mer.

    Vi kan säga det såhär: I jämförelse med de norska HV-soldater vi hade förmånen att öva med på förra årets insatsövning har vi ett riktigt fläskigt övningsunderskott att ta igen. Utan avtal med högre tidsuttag kommer majoriteten av våra soldater inte dit.

    SvaraRadera
  17. @Lew

    jämfört vad som har varit är det nya systemet (4/8 dagars avtal) ett stort steg i rätt riktning.

    Personligen anser jag att HV förbanden skulle ha avtal som omfattar 4 dagar per kvartal + ett kvartal med förlängd övning om ca 7 dagar.
    3 * 4 dagar plus 1 * 7 dagar. Då talar man om 21 övningsdygn per år. Dessa skulle då grupperas upp som personlig färdigheträning, Gruppsamövning samt plutons övning som sedan avslutas med en högre förbandsövning om ca 7 dagar.

    Befattningsutbildning till ny befattning läggs utanför systemet, orsaken är att olika befattningar kräver olika längd av utbildning och sker i regel vid inträde i förbanden.

    Mvh
    Charlie Spartan/anomym ovan.

    SvaraRadera