måndag 25 juli 2011

NATO-utvärdering av det svenska försvaret

Idag skriver Tolgfors en lång debattartikel i DN om den utvärdering NATO har gjort av det svenska försvaret. Tvärtemot den svenska försvarsdebatten som ofta pekar på bristerna i det svenska försvaret så är NATO, enligt Tolgfors, övervägande positiv i sin bedömning. Jag ser dels en orsak till de olika bedömningarna och dels en orsak till Tolgfors ofta väldigt positiva tongångar om vår försvarsförmåga.

"Syftet är att säkerställa att medlemsländerna har de resurser som krävs för att Nato ska kunna verkställa sin egen försvarsplanering. Utvärdering sker både av förmåga till insatser för det gemensamma försvaret av medlemsländernas territorium, och av ländernas förmåga att bidra till Natoledda krishanteringsinsatser. I båda fallen ser Nato detta som expeditionär militär förmåga. När ett medlemsland behöver hjälp av ett annat medlemsland så krävs per definition förmåga att göra insatser utanför det egna landets gränser."

NATO gör sin bedömning på att samtliga NATO-medlemmar har ett gemensamt försvar, dvs verkställa sin egen försvarsplanering. Därför drar man slutsatsen att eftersom Sverige nu mera har ett insatsförsvar som kan verka i utlandet samt att Sverige har förmåga att ta emot hjälp så är vår försvarsförmåga god. Logiken brister eftersom Sverige inte ingår i NATO:s försvarsplanering! Visserligen kan det finnas ej offentliggjorda planer men jag bedömer det som otroligt. Särskilt med tanke på att försvarsplaneringen för NATO-länderna i Baltikum inte påbörjade förens 2008-2009 och är såvitt jag vet inte klara. Att det då skulle finnas en plan för Sverige känns otroligt. Det som skulle lösa detta problem är ett svenska NATO-medlemskap men det är det bara Folkpartiet som driver aktivt (även om Moderaterna också har det i sitt partiprogram men ska man bli "det nya statsbärande partiet" så kan man inte gå emot opinionen). Att säga att vår försvarsförmåga är god för att vi kanske får hjälp i händelse av ofred i närområdet är bara naivt. Försvaret ska baseras på konkreta internationella avtal eller på en egen stark försvarsmakt, inte på förhoppningar.

Varför skriver då Tolgfors som han gör (dels i DN men även på sin blog)? Jag tror försvarsdepartementet och FML har uppmärksamt en av de största bristerna inom Försvarsmakten idag; den minskande försvarsvilja, hopplösheten och tron att vi inte har en förmåga att försvara landet. Väldigt många i den säkerhetspolitiska debatten och många inom FM är demoraliserade och desillusionerade i dagsläget, känslor som inte får underskattas. De Tolgfors, och FML i sina redovisningar och samtal inom myndigheten, försöker göra med sina positiva tongångar är att höja moralen och skapa tilltro.

Avsikten med detta är gott. En av grundpelarna i det utvecklade ledarskapet är att motivera och inspirera och Tolgfors/FML försöker leva som man lär. Tyvärr så fungerar det inte så bra. Min erfarenhet är att många känner en misstro mot våra chefer när dessa ger en bild som inte överensstämmer med den verklighet vi lever i, och då skapas misstro mot chefskapet. Jag efterlyser en ökad öppenhet där man erkänner att försvaret befinner sig i en svacka och att vi står inför flera utmaningar, men att man försöker visa vägen framåt. Ge exempel på hur vi tillsammans kan klara av det som ligger framför oss och ge en målbild av hur försvaret i framtiden kommer att lösas.

I detta fyller också vi som deltar i den offentliga säkerhetspolitiska debatten en viktig funktion. Istället för att bara lyfta fram det som är negativt borde vi också ägna oss åt en av Försvarsmaktens bästa uppfinningar, positiv rapportering. Identifiera problemen och erbjud lösningar! I detta är vi alla ansvariga.

9 kommentarer:

  1. Läste båda inläggen av Tolgfors (DN & blogg) gällande detta och man sitter med ett liten skeptisk rynka i pannan då det man upplevt på "marken" och det som rapporteras inte är förenligt i mina ögon. De kan vara lika felaktigt som jag anser hans "rapport" vara men det känns som att det är långt ifrån sanningen när man läser denna tsunami av beröm från NATO & positiv rapportering. Jag tror inte på den helt enkelt. Den må visserligen vara bra för moral och kortsiktigt ingjuta god laganda, vilket i sig är hedersvärt men inte så produktivt när man sysslar med saker på den här nivån.

    /LN

    SvaraRadera
  2. Att försköna (läs ljuga)om försvarsberedskapen görs bara i ren självbevarelse drift. Alla vill väl ge sken av att göra ett bra jobb. Så även Tomhylsan. Jag tror inte han gör det som egenskap av ledare som vill ingjuta förtröstan hos fotfolket.

    Tolgfors är som en inhyrd "målvakt" som man skriver över företag på som man skall plundra.

    Försvarsmakten bör fundera på namn byte igen, kanske tillbaka till krigsmakten eller utlandsmakten eller något dyligt som bättre speglar vad den defakto har för syfte.

    Vilken annan myndighet skulle kunna så totalt demolerat alla förmåga till att användas för dess primära syft.

    Det är som alla brandkåret i sverige skulle läggas ned, och bytas ut mot 1 brandbil som man kan köra vart som helst i hela världen. Men det hela kostar skattebetalarna lika mycket som tidigare.

    SvaraRadera
  3. Och där gjorde jag tvärtom mot det du uppmanade till, att komma med produktiva ideer.

    Det är svårt när man är så desillusionerad.

    Ber om ursäkt....

    SvaraRadera
  4. @Engström

    Självinsikt är första steget till förbättring :) Jag brukar också trilla ner i fällan.

    SvaraRadera
  5. Jag håller med om att det svenska försvarets förmåga till att lösa sin huvuduppgift inte är tillräcklig. Det kan tyckas märkligt att NATO anser att den svenska försvarsförmågan är god.

    Ditt resonemang om att Sverige inte skulle ingå i NATO:s försvarsplanering är däremot felaktig.
    1962 upprättades ett policydokument av amerikanska NSC som åtog sig en unilateral försvarsgaranti för Sverige. Denna förutsatte dock att Sverige hade ett tillräckligt stakt försvar för att hålla ut tills dess att hjälp från väst anlände. Jag är medveten om att mycket har förändrats sen kalla krigets dagar men jag tror att huvuddragen för NATO:s planering för ett försvar i Europa ligger kvar.
    Sverige var en viktig faktor i försvaret av NATO:s nordflank och betraktades av USA som en västlig allierad.
    Ett ytterliggare tecken på detta är att Sverige fick mycket förmånliga krigsmaterielaavtal med USA. Bla fick vi vissa system (tex lvrb Redeye) för alla andra NATO-allierade.
    Så att säga att Sverige inte ingick i NATO:s försvarsplanering är inte helt korrekt.

    SvaraRadera
  6. @Anonym

    Jag håller med dig om att Sverige ingick i NATO:s försvarsplanering, men frågan är: Gör vi det idag? Georgienkriget och de etniska motsättningarna mellan ryssar och balter anser jag skapar en betydligt högre hotbild för Baltikum än för Sverige. Samtidigt så har NATO så vitt jag vet ingen försvarsplanering klar för Baltikum, och dessa länder är trotts allt medlemmar!

    Det är en mycket intressant fråga och jag önskar du har rätt, men jag känner att det är oerhört svårt som lekman att veta vad som är riktigt :)

    SvaraRadera
  7. Är det någon som vet var man kan hitta rapporten? Länk?

    SvaraRadera
  8. @Anonym 09:58

    Här finns en översatt sammanfattning av rapporten som är publicerad av FD.

    http://www.sweden.gov.se/sb/d/524/a/172880

    SvaraRadera
  9. Det finns en planering, den innefattar mekaniserade förband ska rulla upp från Polen för att stödja balterna.
    Nato har medvetet ryckt på för att balterna INTE ska skapa egna kvalificerade förband, det är tyskar och polacker som ska sköta markkriget.
    Frågan är om inte Sverige fallit i samma fäller, vi skanar också kvalificerade markförband.
    Att hemvärnet i princip utgöt vår armé är skrattretande. Ni skulle lika gärna kunna få musköter och karolineruniformer.

    SvaraRadera